De notarissen en hun team informeren, adviseren en begeleiden je bij alle sleutelmomenten van je leven.
Boek online een afspraakOpvolger van:
Wie een woning koopt en een krediet aangaat, sluit vaak ook een schuldsaldoverzekering af. Deze verzekering biedt gemoedsrust: bij een overlijden voorkomt de verzekering dat je erfgenamen achterblijven met de openstaande kredietschuld. De premie die je betaalt, wordt onder meer bepaald door jouw gezondheidstoestand.
Personen met een hoger gezondheidsrisico – bijvoorbeeld omdat ze in het verleden een ernstige ziekte hebben doorgemaakt – moeten hun ziekte verplicht melden aan de verzekeraar. Dit kan leiden tot hogere premies of zelfs problemen bij het afsluiten van de verzekering.
Dankzij het principe van het recht om vergeten te worden mogen verzekeraars echter geen rekening meer houden met vroegere gezondheidsrisico’s wanneer iemand succesvol is behandeld en er een bepaalde periode is verstreken.
De Kamer heeft deze week een wetsvoorstel goedgekeurd dat deze periode verkort naar 5 jaar. Concreet betekent dit dat wie minstens 5 jaar geleden succesvol behandeld werd voor kanker, en in deze periode geen herval heeft gekend, door verzekeraars moet worden behandeld zoals elke andere kandidaat-verzekeringsnemer. Je bent in zo’n situatie niet langer verplicht om je vroegere kankeraandoening te melden aan de verzekeraar. Een belangrijke stap voor wie zijn erfgenamen wil beschermen en een donkere pagina uit het verleden achter zich wil laten bij het kopen van een huis.
Wil je meer weten over het kopen van een woning? Bezoek Notaris.be voor meer informatie.
Wordt 2025 hét jaar waar jij een woning koopt? Proficiat!
Wist je trouwens dat er zowel in Vlaanderen, als in Wallonië een aantal belangrijke fiscale wijzigingen zijn doorgevoerd sinds 1 januari 2025?
Met onze geactualiseerde brochure vind je alle informatie terug die je nodig hebt voor je vastgoedavontuur. De brochure geeft jou de belangrijkste juridische informatie over woonkredieten, het bieden op een woning en de manieren om een woning te kopen. Bovendien legt deze brochure je helder uit waarom je naast een verkoopovereenkomst, ook een notariële akte nodig hebt. Achteraan de brochure kan je de meest voorkomende tarieven raadplegen voor de drie gewesten in de vorm van een handige tabel.
Nog vragen? Aarzel niet om een kijkje te nemen op Notaris.be!
Sinds 1 januari 2025 geldt er in Vlaanderen een registratietarief van 2% voor de aankoop van een enige en eigen gezinswoning. Het standaardtarief blijft dus 12%, maar wie een woning koopt (en geen eigenaar is van een andere woning) geniet dus van dit extra aantrekkelijk tarief.
Wil je meer weten over de voorwaarden om te genieten van dit verlaagd tarief? Onze geactualiseerde infofiche legt het helder uit.
Belastingen vormen een groot deel van de aankoopkosten. Wil je een overzicht van de kosten waarvoor je moet rekening houden? Maak zelf een simulatie in onze geactualiseerde rekenmodule!
Gaan samenwonen met je partner brengt veel geluk met zich mee... maar ook een aantal vragen. Hoog tijd dus om een aantal van die belangrijke vragen te overlopen met de notarissen én heel wat experten. Ontdek de nieuwe podcastafleveringen van Zeg es Notaris op Spotify!
Wat zijn de valkuilen als je een woning wil kopen waar nog heel veel werk aan is? Hoe spreek je met je partner over geldzaken als de ene bijvoorbeeld wat meer wil inbrengen dan de andere? Willen de meeste koppels samenwonen of kiezen koppels nog altijd voor een huwelijk? En wat is eigenlijk het verschil tussen beiden? Hoe zit het eigenlijk met het woonkrediet als je dan toch uit elkaar zou gaan?
Al deze vragen en nog zo veel meer worden beantwoord door notarissen en tal van andere experten in onze gloednieuwe podcastafleveringen. Een boeiende mix van juridische tips en tricks en verhalen uit de praktijk van onze experten.
Ben je benieuwd? Luister naar de nieuwe afleveringen op Spotify en ontdek hier alvast een voorproevertje.
Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op de nieuwsbrief van notaris.be.
Gelieve een geldig e-mail adres op te geven.
Klik hier om de eerdere nieuwsbrieven te bekijken.DANK U
U bent nu ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief.